Traškusis obuolių pyragas

Home  >>  Italų virtuvė  >>  Traškusis obuolių pyragas


Traškusis obuolių pyragas

Vienas iš natūraliausių būdų pabėgti nuo rudenėjančių minčių – iškepti ką nors skanaus ir šilto iš sodo gėrybių. Rezultatas – itališkas karštas polenta pyragas su obuoliais, cinamono trupiniais –  saldžiarūgštis, ir traškus, ir „šlapias“. Ir be viso to – sveikesnis ir liesesnis.

Itališkas pyragas su obuoliais Traškus obuolių pyragas

Trukmė: 15-20 min. ruošti, 60 min. kepti
Porcijos: 8 nemaži gabalėliai/porcijos
Energetinė vertė: tik ± 289 kcal/porcija

Reikia:
Pyragui:
• 3/4 puodelio puodelio (200 ml) kukurūzų kruopų
• 3/4 puodelio ekologiškų, rupių kvietinių miltų
• žiupsnelio druskos
• 1/4 puodelio baltojo cukraus
• 1/4 „Demera“ cukraus
• 4 mažų kiaušinių trynių
• 200 ml ekologiško sojų pieno
• šaukšto grūdų arba vaisių aliejaus
• 500 g rūgščių arba saldžiarūgščių obuolių
• mažo gabalėlio sviesto (5 g)

Trupiniams:
• 5 v.š. kvietinių miltų
• 5 v.š. kukurūzų miltų
• 2 v.š. grūdų arba vaisių aliejaus
• žiupsnio cinamono (pagal skonį)
• 4 v.š. „Demera“ cukraus
• 1 v.š. sojų pieno

Pastabos: nebūtina naudoti ekologiškų sudėtinių dalių; reikės ir kukurūzų kruopų, ir kukurūzų miltų – trupiniams reikia labiau smulkintų kukurūzų nei pačiam pyragui.

1. Į gilų dubenį supilti kukurūzų kruopas, miltus, druską, abiejų rūšių cukrų. Gerai išmaišyti šaukštu.

2. Į kita indelį įmušti kiaušinių trynius, išsukti juos šakute (baltymų  neprireiks). Supilti kiaušinių trynius į miltų masę, įpilti puodelį pieno. Išmaišyti tešlą. Įpilti šaukštą aliejaus ir įmaišyti.

3. Švariai nuplauti obuolius, nuskusti, išimti sėklalizdes, supjaustyti kubeliais.

4. Kepimo formą (tik neaukšta, 20-24 cm skersmens) ištepti gabalėliu sviesto. Supilti tešlą. Tiesiai ant tešlos dėti, smeigti obuolius. Paskirstyti tolygiai.

5. Paruošti kukurūzų trupinius: sumaišyti abiejų rūšių miltus su cinamonu ir cukrumi. Įpilti aliejaus, pieno, gerai išmaišyti, kol susidarys gumbeliai ir trupiniai. Visus juos užbarstyti ant pyrago.

6. Pyragą įdėti į įkaitintą orkaitę ir kepti 180 laispnių temperatūroje apie valandą, kol viršus paauksuos ir truputį apskrus. Išimti, leisti atvėsti truputį. Galima patiekti šiltą ar karštą, su burbuliuku vaniliniu ledų. Klasika!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *