
Traškusis obuolių pyragas
Vienas iš natūraliausių būdų pabėgti nuo rudenėjančių minčių – iškepti ką nors skanaus ir šilto iš sodo gėrybių. Rezultatas – itališkas karštas polenta pyragas su obuoliais, cinamono trupiniais – saldžiarūgštis, ir traškus, ir „šlapias“. Ir be viso to – sveikesnis ir liesesnis.
Trukmė: 15-20 min. ruošti, 60 min. kepti
Porcijos: 8 nemaži gabalėliai/porcijos
Energetinė vertė: tik ± 289 kcal/porcija
Reikia:
Pyragui:
• 3/4 puodelio puodelio (200 ml) kukurūzų kruopų
• 3/4 puodelio ekologiškų, rupių kvietinių miltų
• žiupsnelio druskos
• 1/4 puodelio baltojo cukraus
• 1/4 „Demera“ cukraus
• 4 mažų kiaušinių trynių
• 200 ml ekologiško sojų pieno
• šaukšto grūdų arba vaisių aliejaus
• 500 g rūgščių arba saldžiarūgščių obuolių
• mažo gabalėlio sviesto (5 g)
Trupiniams:
• 5 v.š. kvietinių miltų
• 5 v.š. kukurūzų miltų
• 2 v.š. grūdų arba vaisių aliejaus
• žiupsnio cinamono (pagal skonį)
• 4 v.š. „Demera“ cukraus
• 1 v.š. sojų pieno
Pastabos: nebūtina naudoti ekologiškų sudėtinių dalių; reikės ir kukurūzų kruopų, ir kukurūzų miltų – trupiniams reikia labiau smulkintų kukurūzų nei pačiam pyragui.
1. Į gilų dubenį supilti kukurūzų kruopas, miltus, druską, abiejų rūšių cukrų. Gerai išmaišyti šaukštu.
2. Į kita indelį įmušti kiaušinių trynius, išsukti juos šakute (baltymų neprireiks). Supilti kiaušinių trynius į miltų masę, įpilti puodelį pieno. Išmaišyti tešlą. Įpilti šaukštą aliejaus ir įmaišyti.
3. Švariai nuplauti obuolius, nuskusti, išimti sėklalizdes, supjaustyti kubeliais.
4. Kepimo formą (tik neaukšta, 20-24 cm skersmens) ištepti gabalėliu sviesto. Supilti tešlą. Tiesiai ant tešlos dėti, smeigti obuolius. Paskirstyti tolygiai.
5. Paruošti kukurūzų trupinius: sumaišyti abiejų rūšių miltus su cinamonu ir cukrumi. Įpilti aliejaus, pieno, gerai išmaišyti, kol susidarys gumbeliai ir trupiniai. Visus juos užbarstyti ant pyrago.
6. Pyragą įdėti į įkaitintą orkaitę ir kepti 180 laispnių temperatūroje apie valandą, kol viršus paauksuos ir truputį apskrus. Išimti, leisti atvėsti truputį. Galima patiekti šiltą ar karštą, su burbuliuku vaniliniu ledų. Klasika!