
Karamelinis varškės pyragas
Airiško kremo pagrindas, karamelinė varškė ir kakavinis glaistas, pabarstytas skaldytais lazdynų riešutais. Puikiai dera su puodeliu nesaldintos kavos, vėlyvą savaitgalio rytą. Riešutus geriausia apskrudinti, kad lengvai nusiluptų odelė, nes kitaip gali būti kartu.
Trukmė: geriausia ruošti iš vakaro (20 min. ruošti, 60 min. kepti, 3-5 val. stingdyti)
Porcijos: 12 gabalėlių
Reikia:
Pagrindui:
• 240 g „Selgos“ sausainių „Irish cream“
• 80 g grietinėlės sviesto
• 2 v.š. cukraus
• žiupsnelio druskos
• žiupsnio cinamono
Karamelės pyragui:
• 600 g 9 proc. riebumo varškės*
• 100 g grietinės
• 2 dideli kiaušiniai
• 3/4 puodelio cukraus
• 2 a.š. karamelės
• žiupsnelio citrinos rūgšties
Viršui:
• nesaldintos kakavos miltelių
• karšto vandens***
• šaukšto skystos karamelės (arba klevų/agavų sirupo)
• 100 g maltų lazdyno riešutų
1. Ištirpinti sviestą prikaistuvyje pastoviai maišant. Sutrinti sausainius elektriniu maišytuvu, išmaišyti su ištirpintu sviestu, druska, cukrumi ir cinamonu. Suslėgti šią masę į pyrago kepimo formą (masė turi lengvai sulipti, jei nelimpa, įdėkite dar šaukštelį ar šaukštą tirpinto sviesto).
2. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Varškę ištrinti šakute su cukrumi, po vieną įmušti kiaušinius. Išsukti iki vientisos masės, tada įmaišyti karamelę, grietinę, citrinos rūgšties, gerai išmaišyti. Neišsigąsti, kad masė bus skysta, kepimo metu ji susitrauks.
3. Supilti varškės masę ant suslėgtų sausainių ir pašauti į įkaitusią orkaitę. Kepti apie 50-60 min., kol viršus pasidengs aukso spalva. Išimti, leisti atvėsti kambaryje. Riešutus paskrudinti, nulupti odeles, sutrinti elektriniu maišytuvu, išmaišyti karamele ar sirupu. Paruošti kakavinį glajų, juo iškart aptepti pyrago viršų ir užberti riešutus. Švelniai paskirstyti riešutus rankomis, paspausti, kad paviršius būtų vienodas. Padėti į šaldytuvą ir laikyti, geriausia per naktį arba bent 3-4 valandas.