Žieminiai sausainėliai

Home  >>  Saldumynai  >>  Žieminiai sausainėliai


Žieminiai sausainėliai

Ilgais žiemos vakarais, kai namuose, rodos, trūksta jaukumo, kepamų sausainių kvapas sušildo sielą ir išsklaido niūriausias mintis.

Kalėdiniai sausainiai žieminiai sausainiai

Reikia:
• 200g sviesto (80-82 proc.)
• 2 didelių kiaušinių
• 1 puodelio rudojo cukraus
• 1/3 puodelio baltojo cukraus
• vanilino žiupsnelio
• citrinos žievelės
• citrinos emulsijos (keli lašai)
• 1 a.š. valgomosios sodos
• apie 3 puodelių kvietinių miltų

Prieskonių:
• malto imbiero 2 v.š.
• malto cinamono 2 v.š.
• maltų gvazdikėlių 1/2 a.š.
• malto kardamono 1/2 v.š.
• malto muskato 1/2 v.š.

Glajui:
• 1 didelio kiaušinio baltymo
• 100-200 g cukraus pudros
• 1/2 a.š. citrinos rūgšties
• valgomųjų dažų (jei yra noras spalvų).

1. Sviestą ištirpinti karšto vandens vonelėje (įdėti sviestą į indelį, kurį pamerkti į karštą vandenį). Tuo metu kai sviestas tirpsta, įmušti du kiaušinius, sudėti abiejų rūšių cukraus, vanilino ir gerai išmaišyti viską. Tuomet sudėti visus prieskonius, citrinos žievelę, citrinos emulsijos, dar kartą išmaišyti. Kai sviestas ištirps, supilti į dubenį su cukrumi ir kiaušiniais, gerai išsukti masę.

2. Tada sumaišyti sodą su puodeliu miltų, suberti miltus su soda, maišyti tešlą, po truputį pilant vis daugiau miltų. Miltų pilti tiek, kad tešla neliptų prie rankų, tačiau ir nebūtų per kieta, o tokia tarsi guminė, tampri. Tada susukti ją į gumulą, padėti ant lėkštutės, uždengti maistine plėvele ir padėti į šaldytuvą visai nakčiai.

3. Ištraukus tešlą, rankose gumulą sušildyti, kočioti ant miltuoto paviršiaus, lakšto storis turi būti maždaug 0.3-0.5cm, formeles pamirkyti miltuose ir, išspaudus sausainį, dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Sausainėlių partiją pašauti įkaitinton 180°C laispnių orkaitėn ir kepti 15 min.

4. Glajų paruošti tiesiog išplovus kiaušinį su lukštu po tekančiu vandeniu ir jo atskirtą baltymą sumaišius su daug cukraus pudros. Citrinos rūgštis glajų daro pikantiškai skanesnį, su rūgštele, ir balina – ant apskrudusių sausainėlių tai atrodo labai puikiai. Tiesa, glajus turi būti gerokai tirštas ir sunkiai nuvarvėti nuo sausainėlių, toks greitai džiūva ir yra kokybiškas. Geriausią jį tepti ant jau ataušusių sausainių. Galima naudoti valgomuosius dažus, bet nebūtinai.

forminiai sausainiai =iemos motyvais Kalėdiniai sausainėliai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *