Kaip išvirti gardžius birius ryžius?

Home  >>  Patarimai  >>  Kaip išvirti gardžius birius ryžius?


Kaip išvirti gardžius birius ryžius?

Birūs ryžiai atrodo daug geriau ir dažniausiai skaniau. Birūs ryžiai puikiai tinka salotoms, su troškintomis daržovėmis, ruošti kinietiškus keptus ryžius su kiaušiniu ir thai ryžius.

Kaip išvirti birius ryžius

Reikės:
• ilgragrūdžių (pvz. basmati) ryžių
• vandens
• druskos
• aliejaus
• sietelio, puodo ir keptuvės
• mėgstamų prieskonių

1. Ryžių rūšis. Pirmiausia reikia tinkamai išsirinkti pačius ryžius. Apvalios luobelės ryžiai dažnai būna krakmolingi sugeria vandenį, todėl virdami išpampsta ir sulimpa tarpusavyje (arborio, carnaroli, pudingo ryžiai ir kiti). Šitą jau tikrai žinote, jei ne kartą esate gaminę ar ragavę rizoto. Todėl norint pagaminti birius ryžius, reikia rinktis ilgesnio grūdo luobeles, pvz. tradicinius ilgagrūdžius ryžius. Itin rekomenduojami basmati ryžiai, tinka ir jasmine, bet jie labiau linkę lipti nei basmati. Tokių ryžių galima rasti ir vietiniame prekybos centre.

2. Vanduo. Kruopščiai nuplauti ryžius. Ryžiai, kurie jau yra pakeliuose, būna daug švaresni ir virdami mažiau sulimpa, tačiau basmati ryžiai dažniausiai parduodami paprastai be maišelių. Juos reikia supilti į sietelį ir išplauti pakišus po atsuktu vandens čiaupu. Mirkyti nėra būtina. Užpilti ryžius reikiamu kiekiu vandens, ne per daug. Vandens turi būti tiek, kad apsemtų ryžius maždaug per 1.5-2 cm.

3. Virimas. Užvirinti vandenį su ryžiais ir kruopščiai šaukštu sugrėbti susidariusias putas (kuo ryžiai švaresni, tuo jų bus mažiau). Kai vanduo užvirs sumažinti ugnį iki vidutinės, jei naudojatės dujine orkaite – iki mažesnės nei vidutinė ugnies. Pamirškite apie tai, ką rašo ant ryžių pakuotės, jums greičiausiai teks virti trumpiau. Įberti druskos ir įpilti šlakelį alyvų aliejaus. maišyti šakute, turėtumėte pastebėti, kada ryžiai birūs, bet jau išvirę. Su basmati ryžiais tai įvyksta greitai, maždaug 10-12 minučių po užvirimo.

4. Kepimas. Uždėti švarų sietelį ant kito puodo ir išpilti puodo su ryžiais turinį. Šiek tiek pakratyti sietelį, kad nuvarvėtų vanduo. ir tokius truputį nusausintus ryžius suberkite į sausą keptuvę. Įkaitinti keptuvę ir maišyti ryžius mentele. Sudėti mėgstamus prieskonius. Apkepinti kokias 3-5 minutes. Supilti į indelius ar lėkštes ir apšlakstyti sojų padažu.

******

Raskite tinkamiausią sodybą Vilniaus mieste

Parašykite komentarą