Drėgnas ir šaltas šokolado pyragas

Home  >>  Pyragai  >>  Drėgnas ir šaltas šokolado pyragas


Drėgnas ir šaltas šokolado pyragas

Šokoladas yra pats nuostabiausias desertas pasaulyje. Ar žinote, jog šokoladas turi savyje nekenksmingo šokoladinio „narkotiko“ – teobromino, sukeliančio lengvą euforijos pliūpsnį? Yra ir daugiau gerųjų šokoladinių savybių, pvz. kakavos sviestas puikiai gydo gerklės skausmus. Tačiau šįkart pats šokoladas dalyvavo tik kaip pagrindinis ir nepakeičiamas prieskonis gaminant šaltą, skanų ir drėgną desertą – šokoladinį pyragą. Paprastas receptas, sudėtis, tėra vienas reikalavimas – gaminį laikyti šaltai, tada jis būna pats skaniausias.

drėgnas ir šaltas šokoladinis pyragas

Trukmė: apie 50 min
Porcijos: apie 8-10

Reikia:

• 150 g tikrojo, kulinarinio šokolado bloko
• 180 g tikro sviesto (kambario temperatūros)
• 3 didelių kiaušinių (atskirtų)
• 100g neliesos grietinės
• 200g miltų
• 1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
• 150 g cukraus
• žiupsnelio vanilino
• 1-2 v.š. grynos kakavos miltelių (be priedų)
• 1 1/2 a.š. tirpios kavos miltelių1. Prieš kepant pyragą, sviestą reikia atšildyti kambario temperatūroje, palaikyti apie valandą, tada viskas bus kur kas paprasčiau. Be to su šokoladu ne taip puikiai tinka sviesto pakaitalai ar tepūs riebalų mišiniai, sviestas turi būti tikras.

2. Kai sviestas būna suminkštėjęs, bet ne per daug ištižęs, galima iškart sutarkuoti šokolado bloką, arba paprasčiausiai sulaužyti gabalėliais, įdėti į nedidelį indelį, o pastarąjį įstatyti į ką tik užvirusį karštą vandenį, tačiau atsargiai – kad į šokoladą nepakliūtų vandens, o pats indelis neplūduriuotų jame.

3. Į didelį dubenį įmušti kiaušinio trynius, baltymus išpilstyti į atskirą indelį. Trynius gerai išsukti su cukrumi ir vanilės žiupsneliu. Į masę sudėti minkštą sviestą ir išsukti iki kreminės masės. Kiaušinio baltymus išplakti iki standžių putų.

4. Ištirpusį šokoladą supilti į indą su sviestu ir kiaušiniais, įberti kakavos ir kavos miltelių, labai gerai išmaišyti, įdėti grietinės, dar kartą išmaišyti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, sudėti į tešlą, išsukti viską iki vientisos masės ir atsargiai įmaišyti kiaušinių baltymus.

5. Pyrago tešla gaunasi kiek skystoka, bet ne per daug, tokia kaip grietinė arba kaip kekso tešla. Ją supilti į kekso formą, dėti į jau šiltą orkaitę ir kepti apie valandą 180 laipsnių temperatūroje. Tada pyragui leisti atvėsti ir palikti šaldytuve, kad atšaltų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *