101 meduolis

Home  >>  Desertai ir pyragėliai  >>  101 meduolis


101 meduolis

Šis sausainių – meduolių receptas yra senas, iš močiutės knygų. Bet kokie skanūs, kvapnūs ir mieli sausainiukai gaunas! Pabandykite.

Kalėdiniai sausainiai Šventiniai sausainiai

Trukmė: viso apie 2-3 valandos
Kiekis: apie 35-40 didelių meduolinių sausainių

Reikia:
• 100 g tikro, natūralaus sviesto
• stiklinė rudojo cukraus
• 2 v.š. su kaupu medaus
• 3 vid. kiaušiniai
• šaukštas klevų sirupo
• žiupsnelis druskos
• 2 a.š. malto imbiero
• 1 a.š. malto cinamono
• 1/4 a.š. malto kardamono
• 1/4 a.š. maltų gvazdikėlių
• 1/2 a.š. kepimo miltelių
• apie 400-500 g kvietinių miltų

Glajui:
• 200 g cukraus pudros
• 1 vid. kiaušinio baltymo
• nubraukto šaukštelio citrinos rūgšties

1. Prikaistuvyje ant silpnos ugnies ištirpinti sviestą, nuimti jį nuo ugnies. Tada, kol jis dar šiltas, supilti cukrų ir medų ir maišyti kol masė taps tolygi. Leisti atvėsti.

2. Supilti atvėsusią masę į dubenį, po vieną įmušti ir įmaišyti tris kiaušinius. Viską gerai išplakti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Įdėti kokius 5-8 šaukštus miltų, kad tešla truputį sutirštėtų. Įpilti ir įmaišyti klevų sirupą bei visus prieskonius.

3. Po truputį berti likusius miltus ir maišyti viską, galiausiai minkyti tešlą rankomis. Užminkius paklusnią tešlą, ją susukti į maistinę plėvelę ir padėkite 30 min. į šaldytuvą.

4. Ištraukti tešlą iš šaldytuvo ir kočioti ant miltais pabarstyto paviršiaus. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Išspausti sausainius ir dėti ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Sausainius kepti 15 minučių. Leisti atvėsti ant grotelių ir tuomet kaipmat sudėti ir sandariai uždaryti į kokią dėžutę, nes jie greitai sudrėksta ir gali tapti nebe tokie skanūs.

5. Jei norite glazūruoti sausainius, tiesiog reikia sumaišyti cukraus pudrą, citrinos rūgštį ir kiaušinio baltymą, gerai viską išsukti šakute kol masė taps vientisa. Dekoruoti mediniu pagaliuku ar švariu teptuku sausainius ir nepamiršti, glajui nudžiūvus, sausainius atgal sudėti į sandarų indą.

Parašykite komentarą